ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ
Από το φωτογραφικό αρχείο της Κωνσταντίνας Αγγελοπούλου.
Φωτο :1959
Φωτο :1959
Εκτός από τις κυρίες Καραβασίλη και τον σεβαστό Παπα- Θόδωρο μεταξύ άλλων από αριστερά διακρίνονται :
Τα τρία μικρά κορίτσια είναι η Νίτσα Παπαϊωάννου (του Καφασόγιαννη) με τις αδελφές της Δήμητρα και Μαρία. Η κοπέλα με το εμπριμέ φόρεμα είναι η Ρήνα, κόρη του Πέτρου του Πετρόπουλου, ο οποίος στέκεται πίσω της και αριστερά του η γυναίκα του, η Χρύσω.
Στην πίσω σειρά δεύτερος από αριστερά είναι ο Χρίστος Γεωργακόπουλος και δεξιά του ο Θύμιος ο Πετρόπουλος.
Τρίτος από δεξιά διακρίνεται ο μπάρμπα - Νιόνιος ο Κωστόπουλος.
Η κυρία με το μωρό στην αγκαλιά είναι η Θανάσω Σταυροπούλου - Κοκκίνη.
Πίσω από την παχουλή κυρία στο κέντρο είναι η Παναγιώτα από την γειτονιά του παλιόπυργου και δεξιά της η Γιωργιά η Σταυροπούλου, γυναίκα του μπαρμπα-Θύμιου του Κουρμπέτη, που μόνο το καπέλο του διακρίνεται δεξιά της.
Μια ολόκληρη εποχή οικονομικής ευμάρειας και αίγλης του
Πύργου και της ευρύτερης περιοχής, κρύβει μέσα της η καπνοβιομηχανία και τράπεζα του Β. Καραβασίλη που
λειτούργησαν στην πόλη στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα.
Κυρίαρχη θέση στην τότε οικονομική ζωή του
Πύργου έπαιξε η δραστηριότητα της μεγάλης καπνοβιομηχανίας, της πρώτης σε
μέγεθος της εποχής εκείνης, που ήταν δημιούργημα μιας φωτεινής επιχειρηματικής
μορφής του Βασ. Καραβασίλη.
Η ιστορία του Βασίλη Καραβασίλη είναι περισσότερο βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία, αφού ο επιχειρηματίας γεννήθηκε το 1854 στο Μοναστηράκι Γορτυνίας και ήλθε σε νεαρή ηλικία στον Πύργο για να δουλέψει, με την πρώτη του εργασία να είναι υπάλληλος κηροπλαστείου στον οδό Ερμού.
Σύντομα ωστόσο και βλέποντας ότι υπήρχε εμπορικό ενδιαφέρον στην πώληση καπνού στους καπνιστές άνοιξε ένα μικρό καπνοπωλείο όπου κόβοντας μόνος του με το μαχαίρι τον καπνό, τον πωλούσε μαζί με τσιγαρόχαρτα σε πρώτη υποτυπώδη τυποποίηση του τσιγάρου.
Τα χρόνια πέρασαν και δέκα χρόνια αργότερα προσλαμβάνει συνέταιρο τον μικρό τον αδελφό Κωνσταντίνο και δουλεύουν μαζί 15 χρόνια ακόμα σαν Αδελφοί Καραβασίλη.
Στο διάστημα αυτό την επεξεργασία του καπνού με τα χέρια και την χρησιμοποίηση χαβανιών και κουπιών για σιγαροποίηση αντικαθιστά μια μικρή χειροκίνητη κοπτική μηχανή και μερικά χρόνια αργότερα στα 1912 αγοράζεται μια από τις πρώτες που χρησιμοποιήθηκαν στην Ελλάδα αυτόματη κοπτική και κολλητική σιγαρετοποιητική μηχανή.
Η δραστηριότητα αυτή αναπτύσσεται σε βιομηχανία και μεταφέρεται από την αρχική της εγκατάσταση, που ήταν το κτίριο ιδιοκτησίας Καγιάφα στην οδό Ερμού, δίπλα στο πρώην ξενοδοχείο «ΑΚΡΟΠΟΛ», στο νέο χώρο που είναι το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Συλλαϊδοπούλου-Ξάνθου-Αχιλλέως και Ομήρου απέναντι από το Θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ».
ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ
Στο νέο χώρο δημιουργούνται μηχανολογικές και κτηριακές εγκαταστάσεις.
Το νέο εργοστάσιο περιλαμβάνει μεγάλες αποθήκες καπνού όπου αρχίζει η επεξεργασία και γίνεται το χαρμάνιασμα και αίθουσες όπου είναι εγκατεστημένες διάφορες κατηγορίες μηχανημάτων κοπτικές, τριπτικές, μηχανές αποξήρανσης και σιγαροποιητικές μηχανές.
Υπάρχει επίσης τμήμα κατασκευής κουτιών (κυτοποιία), αποθήκες έτοιμου προϊόντος και ένα σύγχρονο μηχανοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από σειρά πετρελαιομηχανών ντήζελ.
ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα κάπνα φθάναν αρχικά στον Πύργο σιδηροδρομικώς και με κάρα. Ήσαν συσκευασμένα σε δέματα τυλιγμένα σε λινάτσες βάρους 50-60 Kgr. Τα δέματα ανοίγονταν στις αποθήκες του εργοστασίου και τα φύλλα ξεχωρίζονταν. Στη συνέχεια έφτιαχναν τα ονομαζόμενα μασκιά (ένα είδος γιούκου) αφού ράντιζαν α φύλλα με νερό και τα άφηναν έτσι μέχρι ότου προωθηθούν για τις κοπτικές μηχανές.
Μετά το χαρμάνιασμα ο καπνός προχωρεί στο διαμέρισμα ελέγχου και καπνοκοπτικών μηχανών μπαίνει στα τριπτικά μηχανήματα στη συνέχεια αποξηραινόταν και προωθείτο στις σιγαροποιητικές μηχανές μέσα σε ειδικά κιβώτια.
Το τελευταίο στάδιο ήταν το πακετάρισμα και η συσκευασία που γινόταν χειρονακτικά από γυναίκες και στη συνέχεια τοποθετούντο οι ταινίες φορολογίας, γινόταν η σφράγισις και προωθείτο στις αποθήκες του έτοιμου προϊόντος.
ΟΙ ΜΑΡΚΕΣ ΤΩΝ ΣΙΓΑΡΕΤΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Τα πρώτα κουτιά της βιομηχανίας Καραβασίλη ήσαν συρταρωτά κουτιά, ονομάζονταν «Σιγαρέτα Β. Καραβασίλη» και στο πλαϊνό μέρος απ? όπου άνοιγαν έγραφαν τη λέξη «ώθησον».
Έτσι έγιναν για πολλούς γνωστά σαν τα σιγαρέτα «ΩΘΗΣΟΝ». Τα πρώτα σιγαρέτα είχαν σαν σχήμα τους την προσωπογραφία του Θ. Κολοκοτρώνη.
Στην πορεία της λειτουργίας της έβγαλε ένα μεγάλο αριθμό από μάρκες σιγαρέτων πολυτελείας όπως τη μάρκα «ΩΜΕΓΑ», το «Ζ», το «Ε», το «Α» κτλ., χρησιμοποιώντας κυρίως γράμματα του Αλφαβήτου.
Μια από τις πιο εμπορικές ήταν η μάρκα «EGO»και η μάρκα «Ζ» που απέκτησε μια πολύ μεγάλη κατανάλωση.
Τη μάρκα αυτή βλέπουμε να τη διαφημίζουν σε διαφημίσεις της εποχής εκείνης η μεγάλη ηθοποιός Κατερίνα Ανδρεάδη με τα λόγια «Μα κύριε Καραβασίλη ήταν ανάγκη να κυκλοφορήσετε ένα τόσο καλό σιγαρέτο, ώστε να με κάνετε να γίνω και εγώ καπνίστρια;»,
ο Γρ. Ξενόπουλος με τα λόγια «κάποτε για ένα φίλο μας που έκανε κατάχρηση στο κάπνισμα ο Δαμβέργης είπε: ο καημένος έχει φαρυγγίτιδα και προσπαθεί να την γιατρέψει. Ξαναθυμήθηκα το αστείο του Δαμβέργη τώρα που καπνίζω τα νέα σιγαρέτα Ζ- Καραβασίλη. Λοιπόν δεν είναι αστείο. Μπορεί και να γιατρευθεί η φαρυγγίτις με ένα σιγαρέτο που δεν την επηρεάζει καθόλου.»
και η Μαρίκα Κοτοπούλη με τα λόγια: «Για κάθε άνθρωπο και ιδίως για τον ηθοποιό η ποιότης του καπνού παίζει μεγάλο ρόλο στη φωνή. Ομολογώ ότι με τα τσιγάρα Ζ-Καραβασίλη η φωνή μου δεν επηρεάσθη καθόλου και ο λαιμός μου βρήκε την ανάπαυσή του.
«Ο αείμνηστος Βασίλειος Καραβασίλης, σύμφωνα με τα πενιχρά μέσα της εποχής εκείνης, αναστήλωνε μίαν καπνοβιομηχανίαν και την απέδιδεν εις την κοινωνία του Πύργου, για να εκτιμήσει τα καπνοβιομηχανικά της προϊόντα, τα οποία τότε ήταν τα καλύτερα και προτιμώμενα. Ο πατήρ της καπνοβιομηχανίας αυτής Β. Καραβασίλης, ο κάτοχος της αγάπης και προτιμήσεως του καταναλωτικού κοινού του Πύργου και μεγάλης ακτίνος της Πελοποννήσου, ένιωσε ότι είχε όλα τα προσόντα να διαγωνισθή με τη λοιπήν καπνοβιομηχανία και μίαν των ημερών, μεταφέρει την κίνησίν της στην Αθήνα και από εκεί στα σπουδαιότερα καταναλωτικά κέντρα» σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο τύπο κατά την περίοδο του 1940.
Στην Αθήνα
Το καπνεργοστάσιο της οδού Φιλαδελφείας, που αρχικά συστήθηκε από την «Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Βιομηχανίας Καπνού» το 1918, περιήλθε το 1924 στην ιδιοκτησία της καπνοβιομηχανίας «Β. Καραβασίλης Α.Ε.», που διατηρούσε και ομώνυμη τράπεζα μέχρι τότε, στον Πύργο Ηλείας.
Κατασκευάστηκε στην οδό Φιλαδελφείας 6-8, λίγο μακρύτερα από το σιδηροδρομικό σταθμό Λαρίσης, τοποθεσία που διευκόλυνε τις εισαγωγές-εξαγωγές και τις φορτοεκφορτώσεις των προϊόντων. Το αρχικό κτήριο, στη συμβολή των οδών Φιλαδελφείας και Σάμου, οικοδομήθηκε λιθόκτιστο και κεραμοσκεπές στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ενώ σταδιακά προστέθηκαν και επιπλέον κτίσματα. Το 1923 επεκτάθηκε σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Ιωάννη κ Μιλτιάδη Αξελού, με επίβλεψη του πολιτικού μηχ/κου Ανδρέα Δρακόπουλου της εταιρείας « Μπετον Αρμε». Το συγκρότημα αποτελείτο τελικά από 3 συνεχόμενα κτήρια, με είσοδο από την οδό Φιλαδελφείας 8.
Ήταν εξοπλισμένο με 22 σιγαροποιητικά μηχανήματα, από τα πρώτα που λειτούργησαν στην Ελλάδα. Διέθετε κεντρική θέρμανση και ανελκυστήρες. Η Εταιρεία διέθετε και αντίστοιχο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη.
Λειτούργησε ως καπνοβιομηχανία μέχρι την πτώχευση της εταιρίας το 1959, όταν εκποιήθηκε σε δημόσιο πλειστηριασμό και περιήλθε στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Κατεδαφίστηκε το 2006 από την ΕΤΕ, και το οικόπεδο πωλήθηκε το 2007 σε ιδιωτική εταιρία, η οποία ανήγειρε στη θέση του, πολυώροφο κατάστημα…
Τράπεζα Αθηνών (1992-1999)
Η ιστορία της τράπεζας ξεκινά από το 1906 με την λειτουργία τραπεζικού γραφείου στον Πύργο Ηλείας το οποίο το 1924 ενσωματώνεται στην νεοσυσταθείσα εταιρεία «Καπνοβιομηχανία και Τράπεζα Β. Καραβασίλη» με έδρα την Αθήνα. Δύο χρόνια μετά στις 23/08/1926 εισάγεται στο Χρηματιστήριο. Από τότε η επωνυμία της τράπεζας αλλάζει το 1937 σε «Τράπεζα Β. Καραβασίλη» και το 1952 «Τράπεζα Επαγγελματικής Πίστεως». Το 1964 εξαγοράσθηκε από τη Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος η οποία το 1992 την μετονομάζει σε Τράπεζα Αθηνών και τελικά το 1999 συγχωνεύεται με την EFG Eurobank. Σήμερα η ιστορία του τραπεζικού αυτού οργανισμού συνεχίζεται υπό την επωνυμία EFG Eurobank Ergasias.
ΠηγΕΣ:
ΠΡΩΤΗ NEWS Ημερήσια Καθημερινή Εφημερίδα της Ηλείας
iliaoikonomia.gr
(Φωτογραφικό υλικό και αποσπάσματα από τον τύπο της εποχής, προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του συλλέκτη κ. Αλ. Καραμπέλη).