Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Μνημείο πεσόντων Αρκάδων 1940-1941 Τρίπολη Αρκαδία






     Το Μνημείο θεμελιώθηκε το 2004, σε ένδειξη μνήμης και τιμής των πεσόντων Αρκάδων, κατά τις παραπάνω πολεμικές επιχειρήσεις στο στρατόπεδο του 11ου Συντάγματος Πεζικού (11 ΣΠ- «ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ»).    Η ανέγερση του μνημείου, αποτέλεσε πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα και καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Αργύρη Πετρονώτη. Με τη συνδρομή του Γενικού Επιτελείου Στρατού και την υποστήριξη των τοπικών αρχών, ολοκληρώθηκε ο εξωραϊσμός του και πλέον είναι επισκέψιμο από το κοινό.

    Το μνημείο, που βρίσκεται στο Β.Δ. άκρο του στρατοπέδου του 11ου Σ.Π. στην Τρίπολη, αφιερώθηκε απ΄ τον ίδιο στην μνήμη του θανόντος αδελφού του (Ανθ/λγου Μιχαήλ Πετρονώτη), ο οποίος σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο, περιοχή Μάλι Σπάτ, την 30-12-1940, αλλά και στη μνήμη των συνολικά 603 ανιχνευθέντων πεσόντων στο Αλβανικό Μέτωπο, κατά το έπος του 1940 – 1941.

    Το υπόψη έργο αποτελεί ένα μεγαλειώδες μνημείο μορφής τύμβου πολυανδρίας, αποτελούμενο από έναν βραχώδη όγκο (ύψους 10 περίπου μέτρων) που συμβολίζει ύψωμα του Αλβανικού Μετώπου, περιβαλλόμενο από 32 πινακίδες πεσόντων (603 πεσόντες).

     Στο εσωτερικό του βράχου έχει δημιουργηθεί θολωτή κρύπτη, διαμορφωμένη σε τρισυπόστατο Ιερό, αφιερωμένο στους προστάτες και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Το προκείμενο έργο είναι διφυές, ήτοι Μνημείο και Αρχιτεκτόνημα. Πρωτίστως Μνημείο τιμής στους Πεσόντες.
   
Είναι αφιερωμένο στο σύνολό τους. Έχει όμως και ατομικά χαρακτηριστικά καθενός: 6 βιογραφικά στοιχεία συνοδευόμενα με την πολεμική τους παρουσία: Κατ’ αρχήν έτος και τόπος γέννησης (προς δόξαν της γενέτειράς τους) και εν συνεχεία μονάδα στην οποία πολέμησαν και με ποιον βαθμό, εντέλει μνεία χρόνου και τόπο θανάτου. Το τελευταίο είναι κύριο χαρακτηριστικό και καταγράφεται με ακρίβεια, ώστε με τη βοήθεια του ιστορικού χάρτη της Αλβανίας να ανιχνεύεται ο τόπος της θανής τους. Το μνημείο τέλος εμπλουτίζεται με τον οφειλόμενο φόρο τμής στις Ελληνίδες μανάδες, ήτοι κοσμείται με το μητρώνυμο κάθε πεσόντος.

     Τα ονόματα όλων των πεσόντων, αναγράφονται στον εξωτερικό χώρο του μνημείου, επάνω σε δεκαοχτώ (18) στήλες, ενώ στον εσωτερικό χώρο αυτού, βρίσκεται (ημιτελής) ο Ι. Ν. της Αγίας Σκέπης και παρεκκλήσια του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Νικολάου, προστάτων Αγίων των ενόπλων δυνάμεων.

   Στο μνημείο αυτό είναι γραμμένα και τα ονόματα των

 5 πεσόντων στρατιωτών εκ Μοναστηρακίου, που είναι οι:

1) Γιαννόπουλος Ιωάννης του Σάββα

2) Κάβουρας Κανέλλος του Περικλή

3) Κασιούρας Κανέλλος του Περικλή

4) Σταθόπουλος ή Λιακογιάννης Βασίλειος του Ηλία

5) Φλέσιας Πάνος του Χαραλάμπους

Η αναγραφή αυτή είναι ασφαλώς μία δικαίωση για τους 5 αείμνηστους πατριώτες μας.














πηγή; google