Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (1898 - 1959)

    Κάνοντας βόλτα στα παλαιοπωλεία του Μοναστηρακίου, έπεσε το μάτι μου σ' ένα ανοιχτό παλιό φυλλάδιο και μάλιστα στη φωτογραφία υψηλόβαθμου αστυνομικού. Πηγαίνοντας πιο κοντά και παίρνοντας στα χέρια μου το παλιό φυλλάδιο, αυτό που κυκλοφορούσε η Αστυνομία Πόλεων (Αστυνομικά Χρονικά), συνειδητοποιώ  ότι πρόκειται για τον συγχωριανό μας Ιωάννη Πανόπουλο, Αρχηγό της Αστυνομίας Πόλεων, κατά τη δεκαετία του '50.














Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Μνημείο πεσόντων Αρκάδων 1940-1941 Τρίπολη Αρκαδία






     Το Μνημείο θεμελιώθηκε το 2004, σε ένδειξη μνήμης και τιμής των πεσόντων Αρκάδων, κατά τις παραπάνω πολεμικές επιχειρήσεις στο στρατόπεδο του 11ου Συντάγματος Πεζικού (11 ΣΠ- «ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ»).    Η ανέγερση του μνημείου, αποτέλεσε πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα και καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Αργύρη Πετρονώτη. Με τη συνδρομή του Γενικού Επιτελείου Στρατού και την υποστήριξη των τοπικών αρχών, ολοκληρώθηκε ο εξωραϊσμός του και πλέον είναι επισκέψιμο από το κοινό.

    Το μνημείο, που βρίσκεται στο Β.Δ. άκρο του στρατοπέδου του 11ου Σ.Π. στην Τρίπολη, αφιερώθηκε απ΄ τον ίδιο στην μνήμη του θανόντος αδελφού του (Ανθ/λγου Μιχαήλ Πετρονώτη), ο οποίος σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο, περιοχή Μάλι Σπάτ, την 30-12-1940, αλλά και στη μνήμη των συνολικά 603 ανιχνευθέντων πεσόντων στο Αλβανικό Μέτωπο, κατά το έπος του 1940 – 1941.

    Το υπόψη έργο αποτελεί ένα μεγαλειώδες μνημείο μορφής τύμβου πολυανδρίας, αποτελούμενο από έναν βραχώδη όγκο (ύψους 10 περίπου μέτρων) που συμβολίζει ύψωμα του Αλβανικού Μετώπου, περιβαλλόμενο από 32 πινακίδες πεσόντων (603 πεσόντες).

     Στο εσωτερικό του βράχου έχει δημιουργηθεί θολωτή κρύπτη, διαμορφωμένη σε τρισυπόστατο Ιερό, αφιερωμένο στους προστάτες και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Το προκείμενο έργο είναι διφυές, ήτοι Μνημείο και Αρχιτεκτόνημα. Πρωτίστως Μνημείο τιμής στους Πεσόντες.
   
Είναι αφιερωμένο στο σύνολό τους. Έχει όμως και ατομικά χαρακτηριστικά καθενός: 6 βιογραφικά στοιχεία συνοδευόμενα με την πολεμική τους παρουσία: Κατ’ αρχήν έτος και τόπος γέννησης (προς δόξαν της γενέτειράς τους) και εν συνεχεία μονάδα στην οποία πολέμησαν και με ποιον βαθμό, εντέλει μνεία χρόνου και τόπο θανάτου. Το τελευταίο είναι κύριο χαρακτηριστικό και καταγράφεται με ακρίβεια, ώστε με τη βοήθεια του ιστορικού χάρτη της Αλβανίας να ανιχνεύεται ο τόπος της θανής τους. Το μνημείο τέλος εμπλουτίζεται με τον οφειλόμενο φόρο τμής στις Ελληνίδες μανάδες, ήτοι κοσμείται με το μητρώνυμο κάθε πεσόντος.

     Τα ονόματα όλων των πεσόντων, αναγράφονται στον εξωτερικό χώρο του μνημείου, επάνω σε δεκαοχτώ (18) στήλες, ενώ στον εσωτερικό χώρο αυτού, βρίσκεται (ημιτελής) ο Ι. Ν. της Αγίας Σκέπης και παρεκκλήσια του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Νικολάου, προστάτων Αγίων των ενόπλων δυνάμεων.

   Στο μνημείο αυτό είναι γραμμένα και τα ονόματα των

 5 πεσόντων στρατιωτών εκ Μοναστηρακίου, που είναι οι:

1) Γιαννόπουλος Ιωάννης του Σάββα

2) Κάβουρας Κανέλλος του Περικλή

3) Κασιούρας Κανέλλος του Περικλή

4) Σταθόπουλος ή Λιακογιάννης Βασίλειος του Ηλία

5) Φλέσιας Πάνος του Χαραλάμπους

Η αναγραφή αυτή είναι ασφαλώς μία δικαίωση για τους 5 αείμνηστους πατριώτες μας.














πηγή; google

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

ΟΔΟΝΤΩΤΟΣ ΔΙΑΚΟΦΤΟΥ - ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ -127 ΧΡΌΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Οδοιπορικό στα Καλάβρυτα



Το πρώτο δρομολόγιο του Οδοντωτού  στις 10 Μαρτίου 1896


     Πριν από 126 χρόνια (10 Μαρτίου 1896), ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων, ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη του Διακοπτού και παράλληλα με τα χνάρια του ποταμού, έφτιαξε γέφυρες, τρύπησε σήραγγες, έριξε "δόντια" και κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι τα Καλάβρυτα.
     Από τότε και μέχρι σήμερα, ο Βουραϊκός ποταμός και ο Οδοντωτός πορεύονται μαζί. Το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. Ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τραίνου έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της.

Οδοντωτός δεν είναι απλώς το "τραινάκι".

   Το φαράγγι του Βουραϊκού και ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων είναι μια μοναδική ατραξιόν της Ελλάδος. Μια περιοχή όπου αφθονούν πόλεις, χωριά, με φιλόξενους κατοίκους, με μοναδική φύση και με το άρωμα της ελληνικής καθημερινότητας. Για να γραφτεί η ιστορία αυτού του τόπου, χρειάζονται τόμοι ολόκληροι. Την αληθινή γεύση όμως θα την δώσει το ταξίδι με το τραινάκι! Ο Οδοντωτός ξεκινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού και ακολουθεί το φαράγγι του Βουραϊκού. Μετά από απόσταση 22.350 μέτρων μέσα σε 60 λεπτά, καταλήγει στην πόλη των Καλαβρύτων, στα 750 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.




     Τα έργα κατασκευής του δικτύου άρχισαν το 1889 και τα εγκαίνια έγιναν στις 10 Μαρτίου του 1896. Από τότε και μέχρι σήμερα ο Οδοντωτός ταξιδεύει καθημερινά, όλες τις εποχές του χρόνου, ότι καιρό κι αν κάνει. Εύρος γραμμής: 0,75 μέτρα, η ιδιαιτερότητα αυτή είναι που κάνει τον Οδοντωτό να είναι ο στενότερος στον κόσμο. 
Μήκος δικτύου: 22.350 μέτρα. 
Σύνολο οδοντωτών τμημάτων: 3.400 μέτρα. 
Μέγιστη κλίση στα τμήματα με απλή πρόσφυση:33 ο/οο. 
Μέγιστη κλίση στα τμήματα με οδόντωση: 175 ο/οο. 
     Πριν από 120 χρόνια περίπου,η Ελλάδα ήταν πολύ μικρότερη κι αδύναμη.Ο Χαρίλαος Τρικούπης, πρωθυπουργός τότε της Ελλάδος, θέλησε να δημιουργήσει τοπικά σιδηροδρομικά δίκτυα, με αφετηρία κάποια σημεία δίπλα στο κυρίως σιδηροδρομικό δίκτυο και με πλάτος γραμμής 75 εκατοστά.



     Ο Τρικούπης προωθούσε τις γραμμές μικρού εύρους γιατί έβλεπε ότι το "μικρό" τραίνο έχει μεγαλύτερη ευελιξία, αληθινό προσόν για μια ορεινή χώρα αλλά ήταν και οικονομικότερο στην κατασκευή του. Έτσι, τον Μάρτιο του 1889 η κυβέρνηση του αποφασίζει την κατασκευή της γραμμής από το Διακοπτό-στα Καλάβρυτα.
     Η μελέτη ανατίθεται σε Γάλλους επιστήμονες. Τα στοιχεία της αποκαλύπτουν ότι το κόστος της κατασκευής θα έφτανε το 1.000.000 δραχμές, ενώ για αμαξωτό δρόμο θα ξεπερνούσε το 1.100.000. Ακόμη, ότι το κόστος για κάθε μετακινούμενο άτομο και κάθε τόνο εμπορευμάτων θα πλησίαζε στην περίπτωση του τραίνου τις 2,30 δραχμές, ενώ οδικώς η μετακίνηση του επιβάτη θα έφτανε τις 5 δραχμές και των εμπορευμάτων τις 15 δραχμές για κάθε τόνο. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος τον οποίο θα απαιτούσε η κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου ήταν οι δέκα μήνες.




     Η σύμβαση της κατασκευής του δικτύου του Οδοντωτού και της εκμετάλλευσης του για 92 χρόνια υπογράφεται με τους "Σιδηρόδρομους-Πειραιώς-Αθηνών-Πελοποννήσου" (ΣΠΑΠ) και το ελληνικό δημόσιο. Ένα χρόνο μετά την υπογραφή της πρώτης σύμβασης, αποφασίζει να κατασκευαστεί το τμήμα Καλάβρυτα μέχρι Τρίπολη, με μήκος 90χλμ. και κόστος 3.900.000 δραχμές.
     Στο μεταξύ η κατασκευή του τμήματος από το Διακοπτό ως τα Καλάβρυτα ανατίθεται στον Γάλλο εργολάβο Ατόν. Πολλοί τον διαδέχονται, το προβλεπόμενο δεκάμηνο γίνεται 5ετία, και το ένα 1.000.000 δραχμές διογκώνεται σε 3.500.000 δραχμές. Αυτές οι υπερβάσεις θα γίνουν η αιτία για μην πραγματοποιηθεί ποτέ η συνέχεια της γραμμής μέχρι την Τρίπολη!
   Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Γάλλοι τεχνικοί είχαν προτείνει εξαρχής την ηλεκτροκίνηση της γραμμής με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φράγματα που θα μπορούσαν να κατασκευάσουν μεταξύ 3ου και 15ου χιλιομέτρου, εκμεταλλευόμενοι τους αλλεπάλληλους καταρράκτες που δημιουργεί η ροή του ποταμού. Εκτός από τη μελέτη και τον σχεδιασμό του δικτύου που οφείλεται σε Γάλλους τεχνικούς, στο έργο εργάστηκαν πολλοί Ιταλοί εργάτες που είχαν την εμπειρία των ορεινών σιδηροδρόμων των Άλπεων. Λόγω του δυσπρόσιτου εδάφους και των φτωχών τεχνικών μέσων της εποχής το όλο εγχείρημα αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο απ' ότι υπολόγιζαν οι σχεδιαστές. Παρ' όλα αυτά, το έργο θεωρείται κατασκευαστικός άθλος, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα.



      Τα τραίνα του Οδοντωτού και ο τρόπος κινησής τους. Ο Οδοντωτός χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα έξι αυτοκινητάμαξες σαν της εικόνας, σχεδιασμένες και κατασκευασμένες ειδικά για τον ελληνικό οδοντωτό σιδηρόδρομο και προσαρμοσμένες στο περιβάλλον του δικτύου (στις κλίσεις, τις καμπύλες της γραμμής, το ύψος των σηράγγων, την αντοχή των γεφυρών και των σιδηροτροχιών). Τα τραίνα είναι γαλλικής κατασκευής: τα πρώτα τρία (παραλαβής 1957) του οίκου "BILLARD" και τα επόμενα τρία (παραλαβής 1967) του οίκου "DECAUVILLE".
    Είναι σχεδόν άγνωστο σε όλους πως οι αυτοκινητάμαξες είναι ηλεκτροκίνητες. Η απαραίτητη ηλεκτρική ενεργεία παράγεται προς το παρόν από ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος που βρίσκεται στο μεσαίο όχημα, αλλά αν ηλεκτροδοτηθεί η γραμμή, το όχημα αυτό δεν θα χρειάζεται πια.
    Το (Ν 1) όχημα (που βρίσκεται πάντα προς την κατεύθυνση του Διακοπτού έχει 4 άξονες και απόβαρο 11 τόνων, και ονομάζεται κινητήριο γιατί σ' αυτό βρίσκονται οι ηλεκτροκινητήρες και οι κινητήριοι τροχοί, απλοί και οδοντωτοί.
     Το (Ν 2) όχημα, αποστολή του είναι η παραγωγή ενέργειας, γι αυτό ονομάζεται 'Όχημα Παραγωγής Ενεργείας (ΟΠΕ). Ο κινητήρας του στον τύπο "BILLARD' έχει ισχύ 350 ίππων στις 1.500 στροφές το λεπτό, ενώ στον τύπο "DECAUVILLE" έχει 500 ίππους στις 1.500 στροφές το λεπτό. Το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει το ΟΠΕ διοχετεύεται στο κινητήριο όχημα που κατά την άνοδο στα Καλάβρυτα ακολουθεί σπρώχνοντας. Το ΟΠΕ έχει βάρος 7 τόνων. 
    Το (Ν 3) όχημα βρίσκεται πάντα στην κατεύθυνση των Καλαβρύτων και λέγεται κατευθυντήριο, λόγω του χειριστηρίου του. Ζυγίζει 7 τόνους και έχει 4 άξονες. Έχει ένα οδοντωτό τροχό, αλλά τον χρησιμοποιεί μόνο για τροχοπέδηση. 
     Τα τραίνα ταξιδεύουν πάντα με το κινητήριο όχημα προς την κατωφέρεια και έχουν τρία χειριστήρια για την οδήγηση: από ένα σε κάθε άκρη του κινητηρίου οχήματος και ένα στο κατευθυντήριο όχημα.        Οι καθήμενοι επιβάτες είναι 81 και στις δύο θέσεις (Α' και Β'), αλλά συνολικά η αμαξοστοιχία μπορεί να διακινήσει 100 περίπου άτομα. Υπάρχει επίσης και μια αποτελεσματική σκευοφόρος. Η ταχύτητα στη συμβατική χάραξη φτάνει τα 40 χλμ. την ώρα και στην οδοντωτή τα 12, ενώ η μέγιστη κλίση σε ορισμένα σημεία αγγίζει το 17,5%. 

                                                                                    Έργα ανακαινίσεως Οδοντωτού 

    Στις 19-5-2003 ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης της γραμμής του οδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων,οι οποίες αναμένονται να ολοκληρωθούν εντός του 2009. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 37 εκατ. Ευρώ. Τα έργα ανακαίνισης της υφιστάμενης υποδομής αφορούν την κατασκευή νέας επιδομής (νέοι συρμοί, νέες σιδηροτροχιές, νέοι στρωτήρες και σκύρο). Παράλληλα γίνεται και εκτεταμένη συντήρηση των μεταλλικών γεφυρών. 
      Επιπλέον, ήδη δρομολογήθηκαν οι νέοι συρμοί του οδοντωτού (της ελβετικής εταιρίας STADLER), οι οποίοι αντικαταστούν τους υπάρχοντες που λειτουργούν για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Στο σημείο αξίζει να δείτε το παρακάτω βίντεο που αποτυπώνει την μοναδικότητα του οδοντωτού μας. 

Πληροφορίες Σταθμός Διακοπτού 2691 043206 
Σταθμός Καλαβρύτων 2692 022245 

πηγή: ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Ευχαριστούμε θερμά τον καλό φίλο Δημήτρη Φλουτσάκο για τα εκπληκτικά του πλάνα.