Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Ποιοί ήταν οι τρεις Ιεράρχες ;


ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
      Την τιμητική τους έχουν την 30η Ιανουαρίου οι τρεις Ιεράρχες, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να μένουν κλειστά για να τιμήσουν τους προστάτες των Γραμμάτων. Ποίοι ήταν όμως οι τρεις Ιεράρχες και γιατί τους τιμούμε;
      Με τον όρο Τρεις Ιεράρχες, αναφερόμαστε συνοπτικά στους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό.
      Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.
Βασίλειος ο Μέγας

        Ο Άγιος Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας, υπήρξε επίσκοπος Καισαρείας και θεωρείται Πατέρας της Εκκλησίας και ένας εκ των μεγαλύτερων θεολόγων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η συμβολή του στην χριστιανική θεολογία θεωρείται κεφαλαιώδης ενώ σ΄αυτόν αποδίδεται και η «θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου». 
       Ο Μέγας Βασίλειος σπούδασε στην Αθήνα και θεωρούσε πολύ σημαντική τη μελέτη των κλασσικών συγγραφέων και της ελληνικής φιλοσοφίας, φυσικά υπό το χριστιανικό πρίσμα. Η συμβολή του στην ανάπτυξη των γραμμάτων και της φιλανθρωπίας τον κατέστησαν μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Χριστιανικής παράδοσης.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος


       Θεωρείται πως η γλώσσα του «έσταζε μέλι» καθώς υπήρξε ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη της φιλανθρωπίας. Μάλιστα τα ημερήσια συσσίτια που οργάνωσε έτρεφαν 7.000 ανθρώπους!
      Στον τομέα της φιλοσοφίας, μπορεί να απέρριπτε τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων περί Θεού ωστόσο δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τις εργαλειακές μεθόδους της φιλοσοφίας τους προκειμένου να αναπτύξει μια συστηματική θεολογία.
      Στη ζωή του υπήρξε υπόδειγμα ασκητή ενώ δεν παρέλειπε να καταδικάζει εκείνους τους ιερείς που πλούτιζαν από την ιδιότητά τους. Ήταν τέτοια η σκληρή κριτική που ασκούσε στους Αυτοκράτορες, που τελικά η αυλή τον κυνήγησε και τον εξόρισε. Όμως η φήμη του τον ξεπέρασε αφού θεωρείται Άγιος από όλες σχεδόν τις χριστιανικές ομολογίες.
Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός
    Γνωστός και με το προσωνύμιο «θεολόγος», ο Γρηγόριος υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα. Η επιρροή του στην Τριαδική θεολογία θεωρείται τόσο σημαντική που έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος». Τα περισσότερα από τα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους, ειδικά όσον αφορά τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Υπήρξε φίλος του Μεγάλου Βασιλείου καθώς και του αδελφού του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης.
       Ήταν σφοδρός οπαδός των γραμμάτων και επιθυμούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ελληνόφωνων και λατινόφωνων θεολόγων της εποχής του. Εκτός από εξαιρετικός θεολόγος όμως, υπήρξε και πολύ καλός ποιητής, αφού έγραψε αρκετά ποιήματα με θεολογικά και ηθικά θέματα.
               αυτή η  εικόνα των Τριών  Ιεραρχών 
                υπάρχει στην εκκλησία του χωριού μας  


Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

    επι τελους .... 

ασπρη μερα στη Γορτυνια 

εικονες απο το χιονισμενο Μοναστηρακι


φωτο : Anta Pantazi                                     απο παλιοτερα χρονια

φωτο: Κωστας Μουρουτης                                              αποψη απο την πλατεια του χωριου


φωτο: Χριστινα Λιακοπουλου                μαγαζι  Θυμιου Πετροπουλου


αγναντευοντας την Καπελη


φωτο: Χριστινα Λιακοπουλου              κατεβαινοντας το πλακοστρωτο για την πλατεια
 

φωτο:  Σωτ. Αναγνωστοπουλος                                                       
φωτο:  Γιαννα Πλιατσικα

φωτο: Χριστινα Λιακοπουλου

χιονι και στην Αρσηναια  (φαρμα Γ. Δουριδα)


φωτο: Χριστινα Λιακοπουλου

φωτο: Χριστινα Λιακοπουλου

φωτο: Χριστινα Λιακοπουλου

φωτο: Χριστινα Λιακοπουλου

φωτο: Χριστινα Λιακοπουλου
φωτο: Χριστινα Λιακοπουλου
φωτο: Χριστινα Λιακοπουλου

φωτο: Χριστινα Λιακοπουλου
φωτο : Nektaria Tsiousta
φωτο:   Θοδωρης Καββουρας
φωτο: Ανδρεας Καββουρας




φωτο: Ανδρεας Καββουρας

φωτο:  Nino Stavropulos

φωτο:  Nino Stavropulos
φωτο: Dimitris Moutzouris


                                                                     Η Nektaria Tsiousta δημοσίευσε ένα βίντεο 
                                                      στο Χρονολόγιό της — στην τοποθεσία Μοναστηρακι Αρκαδιας.
 κανε κλικ ...... να το δεις   


Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Μοναστηράκι (καμπαναριό)

Μοναστηράκι Αρκαδίας 


το καμπαναριό μας



   Αυτό είναι το καμπαναριό μας , το κωδωνοστάσιο της Κοίμησης της Θεοτόκου , του ναού  της Πολιούχου Παναγιάς μας.  Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού μας και  «ιδού το περίεργον » , όχι δίπλα στο ναό αλλά απέναντι στο κτίριο του «παλιού» δημοτικού σχολείου. Σε μας τους Μοναστηρακιώτες είναι γνωστό ότι τόσο η Εκκλησία , όσο και το καμπαναριό χτίστηκαν από τους Αφους Πουρνάρα.




(Σας παραθέτω απόσπασμα από το βιβλίο του Γλανιτσιώτη  Χρ. Κωνσταντινόπουλου)


Από το Μοναστηράκι κατάγονταν οι αδελφοί Πουρνάρα (Φώτης, Κώστας, Πάνος, Σπύρος) που έφτιαξαν πολλά σπίτια στα χωριά της Γορτυνίας (το σπίτι του Ασιλάνη στην Κοντοβάζαινα γύρο στα 1910, το «αρχοντικό» του Παπαγιώργη στους Παραλογγούς στα 1898, την εκκλησία της Αγίας Ζώνης στο ίδιο επίσης χωριό το 1910). Μαζί με Ιταλούς τεχνίτες έφτιαξαν και το Παραλογγίτικο γεφύρι στον Ερύμανθο ποταμό στο τέλος του περασμένου αιώνα. Την τέχνη τους οι αδελφοί Πουρνάρα κληρονόμησαν από τον πατέρα τους Γεώργιο, εξαίρετο τεχνίτη της πέτρας, όπως διηγούνται σήμερα στο Μοναστηράκι. Την εκκλησία του χωριού αυτού (Κοίμηση της Θεοτόκου) και το καμπαναριό της έχτισε στα χρόνια 1855-1857 ο Νίκος Πουρνάρας πατέρας του Γεωργίου. Από την ίδια οικογένεια κατάγονταν κατά την παράδοση και οι χτίστες που έφτιαξαν το γνωστό πύργο του Αλή - Φαρμάκη.


     
     Εδώ και 160 χρόνια παρά τις αντίξοες συνθήκες  (κατά καιρούς χτυπήθηκε από κεραυνούς) αυτό το περίτεχνο αρχιτεκτόνημα στέκεται αγέρωχο, σαν φωτεινός φάρος της τοπικής μας Ιστορίας, που τη διαλαλεί  (με τις δυο του καμπάνες κρεμασμένες, μια μικρή χαμηλότερα και μια αρκετά μεγάλη ψηλότερα) , από την Κάπελη μέχρι τη Ζάβετη και το Σταυρί, από την Ψηληράχη μέχρι τη Μποκοβίνα.


     Από τότε που χτίστηκε παρά τα «τραύματα» που υπέστη, παραμένει στην ίδια θέση. Σημειωτέον ότι η βάση του είναι πάνω στον επαρχιακό δρόμο που διασχίζει την πλατεία. Τα αυτοκίνητα περνούν σύριζα  και τα τραντάγματα από τα μεγάλα φορτηγά  κλονίζουν τα θεμέλια του και επιβαρύνουν την στατικότητά του. Η λιθοδομή του από την βάση ως την κορυφή έχει εμφανείς φθορές (λείπουν κομμάτια πέτρας) και οι αρμοί ανάμεσα στα καλοσκαλισμένα  αγκωνάρια παρουσιάζουν ανοίγματα που τείνουν να εξελιχτούν σε επικίνδυνες ρωγμές. Τα χρόνια δεν κρύβονται, έχουν μαυρίσει την πέτρα, που ίσως χρειάζεται  «λεύκανση».


     Σ’ αυτό το σημείο έρχομαι να καλέσω όλους να κινητοποιηθούμε και αφού επιστρατεύσουμε και αξιοποιήσουμε γνώσεις και γνωριμίες να συνταχτεί μια «μελέτη» για την αποκατάσταση των ζημιών, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ή όποιον άλλο Αρμόδιο Φορέα.


      Πρέπει να σκεφτούμε ότι στη βάση του συνηθίζουν και κάθονται τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, είναι το στέκι τους εκεί στην πλατεία.
Δεν θέλω όχι μόνο να αναφέρω αλλά ούτε και να σκεφτώ τα χειρότερα που μπορεί να συμβούν σε μια αδιαφορία των Αρμοδίων…..

         


Καλό θα είναι να μην συμβεί να 

    "κλάψουμε πάνω σε συντρίμμια " ….